Britse 'dopingarts' onderwerp van onderzoek (3)

3 april 2016

LONDEN (ANP) - De Britse antidopingautoriteit UKAD gaat een onderzoek instellen naar een arts die 150 prominente Britse sporters aan doping zou hebben geholpen. Dat staat zondag in een verklaring.

De Sunday Times onthulde dat de arts in kwestie, Mark Bonar, de afgelopen zes jaar sporters zou hebben voorzien van epo, steroïden en groeihormonen. Bonar zou dat zelf hebben gezegd in gesprek met undercoverjournalisten van de krant. De Sunday Times stuurde ook een atleet op Bonar af, die met een verborgen camera filmde hoe de arts zijn werkwijze uit de doeken deed.

Onder zijn cliënten zouden spelers zijn van voetbalclubs uit de Premier League, wielrenners uit de Tour de France, tennissers en een cricketspeler. Arsenal, Chelsea en Leicester City, de huidige koploper van de Engelse competitie, worden genoemd als betrokken voetbalclubs. In een eerste reactie ontkenden alle clubs banden te hebben met Bonar. Leicester en Arsenal zijn bovendien boos op de Sunday Times. ,,We vinden het bijzonder teleurstellend dat zulke aantijgingen worden gedaan zonder concrete bewijzen.''

De Engelse voetbalbond FA beloofde volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek van de UKAD. De FA roept bovendien op iedereen die meer informatie heeft zich te melden.

De UKAD meldt verder dat ze de arts in 2014 al eens heeft onderzocht na aantijgingen van een klokkenluider uit de sport. Toen werd geen bewijs gevonden dat Bonar doping had verstrekt. Een diepgaand onderzoek was destijds niet mogelijk omdat de UKAD daartoe ,,niet de bevoegdheid had", aldus de verklaring. Bonar werkt namelijk op eigen houtje en is niet verbonden aan een specifieke sport.

De Britse regering heeft intussen zelf een onderzoek gelast naar de werkwijze van de antidopingautoriteit. ,,We zijn geschokt en zeer bezorgd'', zei John Whittingdale, de Britse minister van Sport. Het bestuur van de UKAD liet zich in dezelfde bewoordingen uit. De antidopingautoriteit publiceerde een lijstje waaruit blijkt dat het aantal dopingtests in bijvoorbeeld de Premier League de afgelopen jaren sterk is toegenomen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016