WADA boos over klacht Verbruggen bij IOC (3)

7 april 2016

MONTREAL (ANP) - Het wereldantidopingbureau WADA wil dat Hein Verbruggen zijn klacht tegen onder anderen oud-voorzitter Dick Pound bij de ethische commissie van het IOC onmiddellijk intrekt. Dat zegt het WADA, dat de beweringen van de oud-voorzitter van de internationale wielrenunie UCI ,,schandalig'' noemt.

De in Zwitserland woonachtige Nederlander is al jaren in conflict met Pound, die meermaals stelde dat Verbruggen er medeverantwoordelijk voor was dat Lance Armstrong zijn dopingpraktijken ongemerkt kon uitvoeren.

Verbruggen stelt dat Pound in zijn tijd als voorzitter van het WADA een haatcampagne heeft gevoerd tegen de UCI, terwijl hij blijkbaar geen oog had voor misstanden in bijvoorbeeld de atletiek. In het zogenoemde CIRC-onderzoek, waarmee de UCI het dopingverleden doorlichtte, werd geen bewijs gevonden dat Armstrong van hogerhand bescherming had genoten.

Verbruggen wil nu dat de ethische commissie van de olympische beweging het gedrag van IOC-lid Pound beoordeelt, terwijl hij ook vraagt om een oordeel over WADA-directeur Howman en Travis Tygart en Bill Bock, beiden actief voor het Amerikaanse antidopingbureau USADA. Ook zij hebben zich volgens Verbruggen meermaals schuldig gemaakt aan valse beschuldigingen in zijn richting.

Huidig WADA-voorzitter Craig Reedie is verbaasd en boos over de klacht van Verbruggen. ,,De beweringen zijn schandalig en lasterlijk. Ik roep Verbruggen op zijn klacht onmiddellijk in te trekken en zo niet, dan hoop ik dat de ethische commissie van het IOC de klacht afwijst als zijnde volkomen ongegrond.'' Reedie overweegt een eigen onderzoek in te stellen naar het ,,kwaadaardige gedrag'' van Verbruggen ten opzichte van een lid van het IOC.

Verbruggen heeft een verzoek gedaan aan de Foundation Board van het WADA, het hoogste bestuursorgaan binnen het wereldantidopingbureau waarin ook vertegenwoordigers uit de politiek zitting hebben, om een onderzoek te doen naar misstanden binnen de organisatie. Dit zal in mei worden besproken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016