Kritiek klokkenluider op Brits dopingbureau (2)

9 april 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - Een Britse oud-wielrenner uit zaterdag forse kritiek op de anti-dopingautoriteit van het land. Tegen de BBC zegt klokkenluider Dan Stevens, die een nieuw dopingschandaal in Groot-Brittannië aanzwengelde, dat de UKAD zijn waarschuwingen over dopingarts Mark Bonar negeerde.

Vorige week onthulde de Sunday Times dat Bonar de afgelopen zes jaar 150 prominente Britse sporters aan doping zou hebben geholpen. Hij zou dat zelf hebben gezegd in gesprek met undercoverjournalisten.

Dankzij Stevens, een voormalig amateurwielrenner en dopingzondaar, kwamen de journalisten op het spoor van Bonar. Stevens beweert echter dat de UKAD in 2014 steken heeft laten vallen. Waarschuwingen van Stevens over Bonar's praktijken werden genegeerd. De autoriteit vond het bewijs te mager en gaf vorige week al aan niet de jurisdictie te hebben om een diepgravend onderzoek te starten.

,,Het is een catastrofaal falen'', aldus Stevens, die impliceert dat de UKAD Bonar de hand boven het hoofd hield. ,,Ze hadden geen enkele reden om geen onderzoek in te stellen. Er was alle grond om achter hem aan te gaan. Ze hadden zelfs voorschriften van zijn hand en de medicijnen kwamen van Britse apothekers. Het ergste wat ik kon doen was aan de bel trekken bij UKAD, want ik denk niet dat zij echt wilden dat iemand dat deed.''

Stevens vertelt in het interview dat hij naar Bonar ging voor een therapie, omdat hij een laag testosterongehalte had. ,,Maar in de maanden dat ik met hem werkte, bleef hij maar andere, verboden producten voorschrijven. Hij vertelde dat hij met andere klanten werkte uit de sportwereld.'' Uiteindelijk nam Stevens EPO en werd hij betrapt. Daarna stapte hij als klokkenluider naar het UKAD en gaf hij vijf handgeschreven voorschriften van Bonar aan de autoriteit.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016