Justitie VS onderzoekt dopingprogramma Russen (2)

17 mei 2016

N i e u w bericht, meer informatie

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend naar het dopingprogramma van Rusland. De openbaar aanklager in New York doet onderzoek naar Russische officials, atleten, trainers en iedereen die mogelijk heeft geprofiteerd van het dopingregime, hebben twee anonieme bronnen dinsdag gezegd tegen The New York Times. Samenzwering en fraude zijn de mogelijke beschuldigingen.

Federale rechters hebben Amerikaanse aanklagers toestemming gegeven om buitenlanders te vervolgen als er een verband is met de Verenigde Staten. Het verband kan beperkt zijn, zoals het gebruik van een Amerikaanse bankrekening of deelname aan sportwedstrijden in de VS.

Voor eventuele vervolging van verdachten moet nog wel een groot aantal hordes genomen worden. Voor bewijs, getuigen en uitlevering is de hulp van Rusland nodig.

Een van de potentiële verdachten is directeur Grigori Rodsjenkov van het dopinglaboratorium voor de Olympische Winterspelen in Sotsji. De arts bekende vorige week in The New York Times dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, tijdens de Spelen in 2014 doping kregen.

Rodsjenkov bedacht een cocktail van drie dopingmiddelen, die hij mengde met alcohol en aan de atleten gaf. Het Russische ministerie van sport gaf hem een lijst met atleten die deel uitmaakten van het programma. Op die lijst stonden onder anderen bobsleeër Alexander Zoebkov, skeletonner Alexander Tretjakov en langlaufer Alexander Legkov. Ze wonnen allen goud. Rodsjenkov werd in november aangemerkt als de spil van een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland door antidopingbureau WADA. De dopingarts woont tegenwoordig in de Los Angeles en durft niet meer terug te keren naar Rusland.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016