Sjarapova verhoord in dopingzaak (2)

18 mei 2016

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - Tennisster Maria Sjarapova wordt woensdag in Londen verhoord door de internationale federatie ITF over haar dopinggebruik. Dat meldt onder meer de BBC. De Russische topspeelster is sinds maart geschorst nadat ze positief was bevonden op het sinds 1 januari verboden middel meldonium tijdens de Australian Open. Volgens Britse media kan ze een schorsing van maximaal vier jaar krijgen.

Sjarapova bracht haar positieve dopingtest zelf naar buiten en vertelde dat ze het middel al tien jaar gebruikt op doktersvoorschrift. Het mondiale antidopigbureau WADA zette meldonium op 1 januari op de lijst van verboden middelen. Het hartmedicijn heeft ook een prestatiebevorderende werking.

De vijfvoudig grandslamwinnares zei destijds niet te weten dat meldonium verboden is, maar nam wel de volle verantwoordelijkheid voor haar overtreding van het dopingreglement. ,,Ik heb een grote fout gemaakt'', zei ze

Al meer dan tweehonderd sporters hebben dit jaar positief getest op meldonium, maar WADA is de dopinggevallen inmiddels anders aan het beoordelen. Het blijkt lang te duren voordat het middel volledig uit het lichaam is verdwenen en het zou dus kunnen zijn dat sporters zijn betrapt op meldonium, terwijl ze het vorig jaar innamen. Dat was toen nog legaal.

Sportbonden mogen om die reden in bepaalde gevallen de schorsing van sporters opheffen. De internationale schaatsunie ISU maakte daar al gebruik van door de voorlopige schorsingen van de Russische schaatser Pavel Koelizjnikov, de shorttrackers Semjon Jelistratov en Jekaterina Konstantinova en kunstrijdster Jekaterina Bobrova op te heffen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016