'Teammaat Bolt positief bij dopingtest 2008' (2)

3 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

KINGSTON (ANP/RTR) - De Jamaicaanse topsprinter Usain Bolt dreigt één van zijn zes olympische titels kwijt te raken. Eén van zijn teamgenoten uit de 'gouden' estafetteploeg van Peking 2008 op de 4x100 meter, Nesta Carter, zou een positieve dopingtest hebben afgelegd. Carter behoort volgens persbureau Reuters tot de 32 sporters die bij nieuwe analyse van de monsters uit 2008 tegen de lamp zijn gelopen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bloed- en urinemonsters die bij de sporters zijn afgenomen tijdens de Spelen van 2008 en Londen 2012 opnieuw laten testen, met de nieuwste technieken. De 454 monsters uit Peking die weer zijn onderzocht, leverden 32 verdachte resultaten op. Uit de 265 onderzochte monsters van Londen kwamen 23 positieve tests naar voren.

Carter zou zijn betrapt op het verboden stimulerende middel methylhexanamine. Als ook de B-staal positief is, dreigt Jamaica het goud te moeten inleveren. Alle betrokken partijen willen vooralsnog geen commentaar geven.

De dertigjarige Carter heeft op de 100 meter een persoonlijk record staan van 9,78 seconden, waarmee hij de op vijf na snelste man ter wereld is. Individueel won Carter nooit een hoofdprijs, maar als onderdeel van het Jamaicaanse estafetteteam vierde hij wel grote successen: twee keer olympisch goud en drie wereldtitels.

Met Carter als slotloper pakte Jamaica in 2008 de olympische titel in een wereldrecord van 37,10, dat vier jaar later werd aangescherpt tot 36,84. Trinidad en Tobago werd tweede, de Japanse sprinters kwamen als derde over de streep. De Nederlandse equipe deed ook mee aan de finale van de 4x100 meter en werd zevende. Bij diskwalificatie van Jamaica zullen alle landen een plekje opschuiven.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016