Nederlaag voor Pechstein in juridische strijd (3)

7 juni 2016

KARLSRUHE (ANP) - De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft een juridische nederlaag moeten incasseren in haar slepende gevecht tegen de internationale schaatsunie ISU. Het gerechtshof van Karlsruhe oordeelde dinsdag dat sporters het oordeel van het internationale sporttribunaal CAS niet kunnen aanvechten in Duitsland. Pechstein had eerder een beroepszaak bij het CAS tegen een dopingschorsing verloren.

,,Ik heb altijd een sterk vertrouwen gehad in de Duitse justitie, maar dit is een grote domper'', zei Pechstein. ,,Iedere vluchteling die zich in Duitsland laat registreren wordt beschermd door de rechter, maar wij sporters niet.''

De 44-jarige schaatsster werd in 2009 voor twee jaar geschorst vanwege afwijkende bloedwaarden, het begin van een lange juridische strijd. Volgens de vijfvoudig olympisch kampioene zijn haar schommelende bloedwaarden erfelijk bepaald en heeft dat niets met doping te maken.

Pechstein eist een schadevergoeding van meer dan 5 miljoen euro van de ISU. Ze krijgt in haar gang langs tal van rechtbanken steun van FIFPro, de internationale vakbond van profvoetballers. De FIFPro betaalt zelfs de juridische kosten van de schaatsster, omdat de spelersvakbond de macht van het CAS veel te groot vindt. Ook zouden de rechters, gekozen door de sportbonden, partijdig zijn.

De voormalige topschaatsster, die onlangs met de Amerikaanse trainer Peter Mueller 'gewoon' weer een nieuwe ploeg oprichtte, verloor beroepszaken bij het CAS en de Zwitserse rechtbank. Pechstein vond vervolgens wel gehoor bij een rechtbank in München. Een commissie concludeerde dat de medische onderbouwing van haar schorsing niet klopte, iets wat Pechstein ook sterkte. Ze stapte naar het gerechtshof, maar daar incasseerde ze dinsdag een gevoelige nederlaag.

Het hof oordeelde dat sporters beslissingen van internationale sporttribunalen niet kunnen aanvechten in Duitsland. ,,We zijn diep teleurgesteld'', zei de advocaat van Pechstein. ,,Maar het laatste woord is nog niet gezegd.'' De boze schaatsster kondigde aan naar de Hoge Raad te stappen. ,,Ik voel me weer net als bij het CAS. Maar ik geef niet op. Uiteindelijk zal het recht zegevieren.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016