D-day voor Rusland in dopingkwestie

17 juni 2016

WENEN (ANP) - Een spannende dag voor de Russische atletiek. De internationale atletiekfederatie IAAF beslist vrijdag in Wenen of Russische atleten deze zomer mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De Russische atletiek is in de greep van de doping. Het mondiale antidopingbureau WADA legde in november het systematische en wijdverbreide dopegebruik in de Russische atletiek bloot. De IAAF besloot voor straf de Russische atletiekbond voorlopig te schorsen. Russische atleten mogen sindsdien niet meedoen aan internationale wedstrijden.

Een speciale werkgroep heeft in opdracht van de IAAF de afgelopen maanden nauwlettend gekeken naar de verbeteringen in het Russische antidopingbeleid. In een tussentijds rapport in maart liet de werkgroep weten dat Rusland niet echt opschoot met de hervormingen. WADA bracht woensdag nog naar buiten dat in het afgelopen half jaar 52 atleten zijn betrapt op doping.

De voortekenen zijn dus niet gunstig. Als de IAAF de schorsing handhaaft, zullen er niet alleen in Rio, maar ook bij de EK atletiek van 6-10 juli in Amsterdam geen Russische atleten aanwezig zijn. Van oudsher is Rusland grossier van medailles op de Europese titelstrijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016