IOC steunt IAAF in schorsing Rusland (3)

18 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie in derde en vierde alinea

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) steunt de beslissing van de internationale atletiekfederatie IAAF om de schorsing van de Russische atletiek voorlopig te handhaven. Dat liet het uitvoerend comité van de organisatie zaterdag na een telefonische vergadering in een officiële verklaring weten.

Het IOC juicht de sterke houding van de IAAF tegen doping toe en stelt dat internationale federaties het recht hebben om atleten uit te sluiten voor internationale wedstrijden, inclusief de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité belooft zo veel mogelijk maatregelen te nemen om een zo'n eerlijk mogelijk deelnemersveld op de Spelen in Rio te krijgen.

Het IOC zal de vergadering van dinsdag in Lausanne benutten om over landen te praten die niet krachtig genoeg tegen doping strijden. De verklaring van het IOC is een fikse tegenvaller voor Rusland, dat hoopte dat het Internationaal Olympisch Comité dinsdag niet achter de IAAF zou gaan staan en alsnog zou besluiten Russische atleten toe te laten op de Spelen. Vladimir Poetin deed in hoogst eigen persoon een beroep op het IOC. ,,Want het kan toch niet zo zijn dat ook zuivere atleten bestraft worden'', zei de president van Rusland, die de schorsing verder 'erg oneerlijk' noemde.

Voorzitter Alexander Sjoekov van de Russische atletiekbond sprak de hoop uit ondanks de schorsing met tachtig atleten naar de Spelen te gaan. Hij vertelde zich niet neer te zullen leggen bij de schorsing en overweegt naar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne te stappen.

Toch is het nog niet helemaal uitgesloten dat er nog Russische atleten uitkomen op de Spelen in Rio. Want de IAAF zette vrijdag de deur op een kier voor atleten die kunnen aantonen dat zij de afgelopen jaren niet zijn getest in Rusland, maar door andere landen met een erkend antidopingbeleid. Zij kunnen mogelijk in Rio meedoen onder een neutrale vlag.

De international atletiekfederatie handhaafde de schorsing voor de Russische atletiek omdat het land de afgelopen maanden onvoldoende zou hebben gebroken met de dopingcultuur die in het land zou heersen. Daardoor zijn de Russen ook niet welkom op de EK in Amsterdam.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016