Rusland gaat dopingarts vervolgen (2)

18 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - Justitie in Rusland is zaterdag een strafrechterlijk onderzoek gestart naar Grigori Rodsjenkov. De voormalig directeur van een dopinglab zou het belang van de staat hebben geschaad en zijn positie hebben misbruikt.

Het antidopingbureau WADA noemde Rodsjenkov vorig jaar november de spil van een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland. Hij werd vervolgens door de Russische autoriteiten gedwongen op te stappen en verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij uitgebreid zijn verhaal deed.

Rodsjenkov vertelde vorige maand onder meer dat tientallen Russische sporters, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji. Hij vertelde een cocktail van drie dopingmiddelen te hebben bedacht. Die mengde hij met alcohol en gaf hij aan sporters. De Russische staat was volgens hem betrokken bij de hele operatie.

Volgens Rodsjenkov vervingen leden van de geheime dienst besmette urinemonsters door schone exemplaren, die maanden eerder waren afgenomen. ,,Men vierde medailles van Russische atleten, maar op hetzelfde moment waren wij bezig om hun urine te vervangen. We waren heel goed voorbereid op de Spelen", zei hij.

Justitie onderneemt actie tegen Rodsjenkov een dag nadat de internationale atletiekfederatie IAAF heeft besloten de schorsing van de Russische atletiek voorlopig te handhaven. Russische atleten zijn daardoor niet welkom op de EK in Amsterdam en de Spelen in Rio.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016