Groen licht voor klokkenluidster Stepanova (2)

1 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MONACO (ANP) - Joelia Stepanova heeft als eerste atlete uit Rusland toestemming gekregen om ondanks de schorsing van de Russische atletiekbond te mogen deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat betekent dat ze al tijdens de Europese kampioenschappen atletiek, die volgende week in Amsterdam worden gehouden, in actie komt. De internationale atletiekfederatie IAAF gaf haar vrijdag een startbewijs.

De middenafstandloopster is de klokkenluidster die eind vorig jaar in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land onthulde. Vanwege die bijdrage aan de strijd tegen doping besloot de herzieningscommissie van de IAAF, waartoe ook de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag behoort, unaniem dat ze onder neutrale vlag mag deelnemen aan wedstrijden. Stepanova mag daardoor ook hopen op deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De beslissing van de IAAF kan in Moskou op felle kritiek rekenen. ,,Het is geen eerlijk oordeel, aangezien Stepanova zelf ook verboden middelen heeft gebruikt'', aldus de voorzitter van de sportcommissie in de Russische Tweede Kamer.

De IAAF handhaafde eerder deze maand nog de schorsing van de Russische atletiekbond vanwege de ingewortelde dopingcultuur van het land. Russische atleten zijn daarom niet welkom op internationale wedstrijden. De federatie bood echter een uitweg voor Russische atleten die overtuigend kunnen aantonen dat zij niet door het Russische dopingssysteem zijn beïnvloed en de afgelopen jaren door andere landen met een erkend antidopingbeleid zijn getest.

Vrijdag werd duidelijk dat meer dan tachtig Russische atleten in aanmerking hopen te komen voor de uitzonderingsregel.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016