Tien Russen vragen toelating tot Rio (2)

29 juni 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MONACO (ANP/DPA) - Ongeveer tien Russische atleten weten misschien eind deze week al of ze weer aan wedstrijden mogen meedoen en zijn toegelaten tot de Olympische Spelen in Rio. Mogelijk kunnen ze onder neutrale vlag zelfs deelnemen aan de EK atletiek, die over een week beginnen in Amsterdam.

De internationale atletiekfederatie IAAF handhaafde eerder deze maand de schorsing van de Russische atletiekbond vanwege de ingewortelde dopingcultuur in het land. Het betekent dat Russische atleten niet welkom zijn op de EK in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio.

De IAAF bood echter een uitweg voor Russische atleten die overtuigend kunnen aantonen dat zijn niet door het Russische dopingssysteem zijn beïnvloed en de afgelopen jaren door andere landen met een erkend antidopingbeleid zijn getest. Tot dusver tien Russische atleten claimen tot die groep te behoren. Een speciale commissie van de IAAF buigt zich eind deze week over hun individuele aanvragen.

Er zijn ook tal van Russische atleten die onder het Russische dopingbeleid vielen en beweren nooit doping te hebben gebruikt. Zij stappen met steun van de Russische atletiekbond naar het internationaal sporttribunaal CAS. Ze vechten daar de schorsing aan en willen afdwingen dat ze toch naar de Olympische Spelen mogen. Minister Vitali Moetko van Sport meldde eerder dat tientallen atleten gezamenlijk naar het CAS stappen.

Algemeen secretaris Michail Boetov van de Russische atletiekbond bevestigde aan persbureau TASS dat tien atleten van de uitzonderingsregel van de IAAF gebruik willen maken. Hij noemde geen namen, maar vermoedelijk zit Joelia Stepanova erbij. Zij is de klokkenluider van het omvangrijke dopingschandaal dat atletiekgrootmacht Rusland zo hard heeft getroffen. De IAAF bood de 800-meterloopster, die al eens een dopingschorsing uitzat, de mogelijkheid tot gratie.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016