CAS beslist over 68 Russische atleten (3)

4 juli 2016

N i e u w bericht meer informatie in vijfde alinea

ZÜRICH (ANP) - Het olympische lot van 68 Russische atleten ligt in handen van het internationaal sporttribunaal CAS. Daarover hebben de betrokken atleten overeenstemming bereikt met het Russisch Olympisch Comité en de internationale atletiekfederatie IAAF. ,,De partijen zijn een versnelde procedure overeengekomen, die met een uitspraak op 21 juli eindigt'', liet het CAS maandag weten.

De 68 atleten willen ondanks de langdurige schorsing van de Russische atletiek vanwege de diepgewortelde dopingcultuur deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio (5-21 augustus). Zij zijn fel gekant tegen een algehele uitsluiting, omdat daardoor ook de 'schone' atleten worden getroffen.

Het IAAF buigt zich zelf nog over een klein aantal individuele zaken. Deze Russische atleten moeten bij de herzieningscommissie van de atletiekfederatie onder meer overtuigend kunnen aantonen dat ze nooit tot het Russische dopingsysteem hebben behoord en dat ze de afgelopen jaren geregeld zijn getest in andere landen met een erkend antidopingbeleid.

Joelia Stepanova kreeg eind vorige week als eerste atlete uit Rusland toestemming om weer te mogen deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat betekent dat ze al tijdens de Europese kampioenschappen, die deze week in Amsterdam worden gehouden, in actie komt. De middenafstandloopster onthulde als 'klokkenluidster' eind vorig jaar in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land. Vanwege die bijdrage aan de strijd tegen doping besloot de herzieningscommissie, waartoe ook de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag behoort, unaniem dat ze onder neutrale vlag mag deelnemen aan wedstrijden.

Het CAS zal zich op korte termijn ook moeten buigen over de dopingzaak van de Russische roeier Sergei Fedorovtsev bij wie vorige maand door de Russische antidopingautoriteiten een verboden middel is aangetroffen. Daardoor is de Russische dubbelvier waartoe hij behoorde uitgesloten voor deelname aan Rio 2016. Op grond waarvan de Russische roeibond beroep bij het CAS aantekent, is niet duidelijk.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016