Aantal geweerde Russen loopt op (3)

26 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

RIO DE JANEIRO (ANP) - Het aantal Russische sporters dat niet aan de Olympische Spelen mag meedoen is dinsdag verder opgelopen. Negentien roeiers (inclusief de stuurman en -vrouw van de achten), vijf kanovaarders, twee moderne vijfkampers en een zeiler zijn niet welkom in Rio. Met de zeven Russische zwemmers en drie roeiers die maandag al een startverbod kregen, bedraagt het aantal geweerde Russen nu 37.

Het IOC besloot ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen. De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem.

Zo'n tien bonden hebben dat inmiddels gedaan. Verreweg de meeste Russische sporters blijken de toets te doorstaan en mogen de komende dagen gewoon hun intrek nemen in het olympisch dorp. De internationale judobond IJF maakte dinsdag bekend dat de elf gekwalificeerde Russische judoka's mogen meedoen. Ook de internationale schietbond ISSF gaf achttien Russische schutters hun startbewijs.

Saillant bij het judo is dat de Russische president Vladimir Poetin erevoorzitter is van de mondiale bond. Poetin is zelf drager van de zwarte band en een van zijn beste vrienden zit in het dagelijks bestuur van de IJF.

De internationale roeibond FISA bracht wel een flinke slag toe aan de Russische vloot. Van de 28 roeiers die waren aangemeld, mogen er maar zes meedoen. Het betekent dat van de vijf boten er maar één kan meevaren in Rio, de mannen vier-zonder.

Er waren meer dan vijfhonderd dopingcontroles voorradig van het Russische olympische roeiteam en daar zaten geen positieve gevallen bij. De meeste roeiers zijn echter gecontroleerd in het dopinglaboratorium van Moskou en voldoen daarmee niet aan de strenge IOC-voorwaarde van betrouwbare dopingtesten buiten Rusland.

De vijf kanovaarders en twee moderne vijfkampers die worden geweerd staan vermeld in het rapport van Richard McLaren, de Canadese onderzoeker die het Russische dopingsysteem blootlegde.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016