Rusland denkt dat dertien sporters Rio missen (3)

25 juli 2016

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat dertien sporters uit de olympische ploeg vanwege een dopingverleden niet naar Spelen in Rio mogen. Voorzitter Aleksander Zjoekov van het Russisch olympisch comité sprak maandag eerst van acht sporters, maar stelde dat aantal later bij naar dertien. Bijna gelijktijdig maakte de internationale sportfederatie FINA bekend dat zeven zwemmers uit Rusland niet naar de Spelen mogen, omdat ze in het verleden zijn betrapt op doping of met naam werden genoemd in het geruchtmakende onderzoeksrapport van de Canadese jurist Richard McLaren.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot zondag Rusland geen collectieve schorsing op te leggen. Het IOC schoof de kwestie door naar de internationale federaties, die per sporter moeten beoordelen of die mag meedoen. Russische sporters die ooit zijn betrapt op doping, zijn sowieso uitgesloten.

Zjoekov maakte vorige week bekend dat de afvaardiging voor Rio uit 387 sporters zou bestaan. Dat was toen nog inclusief de 68 atleten, die tevergeefs hun schorsing door atletiekfederatie IAAF aanvochten bij sporttribunaal CAS. De Russische sportminister Vitali Moetko riep de IAAF maandag op om atleten die aantoonbaar 'schoon' zijn alsnog naar Rio te laten gaan.

De tennisbond ITF maakte zondag al direct bekend dat de acht geselecteerde Russen naar Rio mogen en ook de vijf Russische ruiters kregen maandag groen licht. Zjoekov verwacht dat binnen enkele dagen duidelijk is hoeveel landgenoten naar de Spelen gaan. De ploeg vliegt donderdag naar Brazilië.

De Russen maakten tevens bekend dat Vitali Smirnov, oud-vicevoorzitter van het IOC, de onafhankelijke commissie gaat leiden die de problemen in het Russische antidopingsysteem moet onderzoeken. Verder komen er vooral buitenlandse experts in die commissie.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016