Bolt heeft unieke trilogie bijna binnen

19 augustus 2016

RIO DE JANEIRO (ANP) - Drie keer drie is negen. Die simpele rekensom heeft voor Usain Bolt een zeer speciale betekenis. Het Jamaicaanse sprintfenomeen wil in Rio de Janeiro een ongekende trilogie voltooien. Hij begon zijn superserie bij Peking 2008 met drie olympische titels op de 100 meter, 200 meter en 4x100 meter. Dat kunststukje herhaalde Bolt bij Londen 2012 en bij Rio 2016 moet zijn meesterwerk ('triple-triple') tot een afronding komen.

Bolt, die zondag op de slotdag van de Olympische Spelen zijn dertigste verjaardag viert, is nog maar één zege verwijderd van zijn ultieme doel. Na zijn triomf zondag op de 100 meter schreef hij donderdagavond in het Olympisch Stadion van Rio de Janeiro ook de 200 meter op zijn naam. Dat deed de wereldster in een tijd van 19,78, gelijk aan zijn tijd in de halve finales. De Nederlander Churandy Martina eindigde in zijn derde olympische finale over 200 meter op de vijfde plaats, op 0,01 seconde van brons.

Bolt gaat vrijdag voor zijn negende olympische titel op. Daarbij is hij nog wel afhankelijk van zijn ploeggenoten op de 4x100 meter. Zonder de atletiekmiljonair eindigde het Jamaicaanse viertal donderdagochtend in de tweede serie op de tweede plaats. De druk op de andere drie lopers zal in de finale immers groot zijn, aangezien uiteraard niemand de triple-triple van hun legendarische landgenoot wil verstoren. Daar zou door een dopingverhaal uit het verleden van één van zijn teamgenoten uit de estafetteploeg sowieso al sprake van kunnen zijn, maar niemand in Rio die daar nu even aan wil denken.

Evenals op zondag voor, tijdens en na de 100 meter maakte Bolt er donderdag weer een fraaie show van in het sfeervolle Olympisch Stadion. Hij trok voor de start gekke bekken naar de camera, deelde volop kushandjes uit naar het Braziliaanse publiek, deed een dansje en lachte zijn tanden bloot. Op zijn ingecalculeerde zege viel niets af te dingen. Het zilver was voor de Canadees Andre de Grasse (20,02), het brons ging naar de Fransman Christophe Lemaitre (20,12), die in dezelfde tijd finishte als nummer vier Adam Gemili uit Groot-Brittannië. Martina greep net mis (20,13).

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016