Brons spoelt kater Brouwer en Meeuwsen weg

19 augustus 2016

S a m e n v a t t i n g

RIO DE JANEIRO (ANP) - Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben opnieuw historie geschreven. De beachvolleyballers veroverden in 2013 als eerste Nederlanders vanuit het niets de wereldtitel en donderdag pakten ze op de Copacabana de eerste Nederlandse medaille in hun sport op de Olympische Spelen. Het was weliswaar niet het gedroomde goud, maar met brons vonden Brouwer en Meeuwsen het ook tijd voor een feestje.

,,Doe mij maar een fles champagne'', riep Brouwer tegen een vrijwilliger die hem na de gewonnen wedstrijd om het brons tegen de Russen Viatsjeslav Krasilnikov en Konstantin Semenov een flesje water aanbood. Voor de beachvolleyballer het brons kon gaan vieren in een van de vele uitgaansgelegenheden op de Copacabana, moest hij eerst naar de dopingcontrole. ,,Geef maar alvast een biertje mee, dat plast makkelijker'', zei hij tegen een begeleider.

Het typeerde de blijdschap bij de 1,98 meter lange Brouwer (26 jaar) en 9 centimeter langere Meeuwsen (28). Natuurlijk, goud was het ultieme doel op de Copacabana, het 'mekka' van de beachvolleyballers. Die droom spatte echter uiteen in de halve finale, tegen de Braziliaanse wereldkampioenen Alison Cerutti en Bruno Schmidt. In een zenuwslopende thriller verloren Brouwer en Meeuwsen de beslissende derde set met 14-16.

,,Om op het olympische podium zo de halve finale te verliezen, doet veel pijn'', erkende Brouwer. ,,Ik heb erover gedroomd, zag zoveel punten nog een keer voorbij komen. Dit was de grootste mentale uitdaging die we dit toernooi hebben gehad. We moesten schakelen. Het brons was een punt aan de horizon, het doel waar we naartoe konden werken.''

De wereldkampioenen van 2013 toonden donderdag in het regenachtige Rio aan over mentale veerkracht te beschikken. Brouwer en Meeuwsen overleefden in de eerste set twee setpoints van de Russen en sloegen vervolgens zelf wel toe (23-21). In de tweede set lieten de Nederlanders eerst drie matchpoints onbenut, waardoor Krasilnikov en Semenov terugkwamen tot 20-20. Toch wisten ze zich weer te herpakken. Bij 21-20 was het wel raak op het vierde matchpoint.

Met de Nederlandse vlag om hun schouders en drie vingers in de lucht vierden Brouwer en Meeuwsen hun bronzen plak. ,,Dit waren pas onze eerste Spelen, we hebben nog wel even om goud te pakken'', zei Meeuwsen, waarna het uitgelaten tweetal op zoek ging naar drank om de weggespoelde kater mee te vieren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016