CAS handhaaft schorsing Russen op Paralympics (3)

23 augustus 2016

N i e u w bericht, met reacties vanaf de vierde alinea

RIO DE JANEIRO (ANP/RTR) - Rusland doet niet mee aan de Paralympische Spelen. Het internationaal sporttribunaal CAS wees dinsdag het beroep van de Russen af en oordeelde dat het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) in haar recht staat om deze beslissing te nemen wegens het omvangrijke dopingprogramma dat door de Russische overheid werd georganiseerd. Rusland zou met ongeveer 250 sporters deelnemen aan het evenement dat van 7 tot en met 18 september wordt gehouden in Rio de Janeiro.

Het CAS oordeelde dat het IPC geen regels heeft geschonden in de strafzaak en achtte de sanctie bovendien proportioneel. Het tribunaal merkte ook op dat de Russen geen enkel bewijs konden overleggen om de beschuldigingen van dopinggebruik te weerleggen. Rusland betoogde dat de beslissing politiek gemotiveerd was en stelde dat tientallen onschuldige atleten hiermee zouden worden gestraft.

Het IPC gaat met de ban een stap verder dan het IOC, dat het al dan niet deelnemen van Russen op de Spelen aan de betreffende internationale sportbonden liet. Die lichtten vervolgens hun bestand door, wat onder meer leidde tot uitsluiting van de gewichtheffers. Atletiekbond IAAF had eerder al tot een algehele schorsing besloten. Aan het zondag afgesloten toernooi deden 271 'schoon verklaarde' Russen mee, terwijl Rusland eigenlijk 389 sporters wilden afvaardigen.

De Russische premier Dmitri Medvedev noemde de beslissing een klap voor álle gehandicapte sporters. Medvedev meent dat er met twee maten wordt gemeten en dat het vooral een kwestie van politiek is. ,,In sommige landen vinden ze heel snel doping, in andere niet'', reageerde hij.

Voor Nederland betekent het dat de ploeg wordt uitgebreid met twaalf sporters: een team zitvolleybalsters en nog twee atleten. ,,We hadden al een heel mooi team en dat is nu nog eens uitgebreid. Sinds het bericht van de schorsing van het Russisch Paralympisch Comité, zijn deze sporters weer in voorbereiding gegaan. Zij hebben zich de afgelopen twee weken vol ingezet en ik heb veel bewondering voor hun flexibele instelling'', reageerde chef de mission André Cats.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016