Olympisch kampioenen gewichtheffen positief (2)

24 augustus 2016

BOEDAPEST (ANP/DPA/RTR) - Drie Chinese gewichtheffers, die in 2008 in Peking olympisch kampioen werden, zijn bij nieuwe testen betrapt op doping. Het gaat om Cao Lei, Liu Chunhong en Chen Xiexia. Zij raken mogelijk hun medailles kwijt.

Ook bij acht andere medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Peking zijn bij hertesten verboden middelen aangetroffen, meldde de internationale gewichthefbond IWF woensdag. De gewichtheffers komen uit Rusland, Kazachstan, Azerbeidzjan, Oekraïne en Wit-Rusland. Onder de alsnog betrapte gewichtheffers bevindt zich ook wereldrecordhouder Andrej Ribakov uit Wit-Rusland.

Het trio Chinezen boekte opvallende prestaties in 2008. Xiexia liftte 13 kilo meer dan de zilverenmedaillewinnaar, Lei 16 kilo en Chunhong 31 kilo, in een sport waarin het vaak om een kilo verschil draait.

Inclusief deze nieuwe lichting zijn nu 46 gewichtheffers van de Olympische Spelen in Peking en die van 2012 in Londen alsnog betrapt. Uit de geavanceerdere hertest bleek dat sommigen op beide olympische toernooien verboden middelen gebruikten, zoals de Kazachstaanse olympisch kampioenen Ilja Iljin en Maja Mánesa.

Het IWF heeft de betrapte atleten voorlopig geschorst voor een jaar. Op het olympische gewichtheftoernooi in Rio de Janeiro waren de deelnemers uit Rusland, Azerbeidzjan en Bulgarije uitgesloten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016