Veldrijdster Kaptheijns krijgt alsnog EK-goud (2)

7 september 2016

NIEUWEGEIN (ANP) - Bijna tien maanden na dato is veldrijdster Maud Kaptheijns alsnog uitgeroepen tot Europees kampioene bij de beloften. De 21-jarige Nederlandse eindigde vorig jaar november bij de EK in Huibergen als tweede achter Femke Van den Driessche. De Belgische veldrijdster werd in januari bij de WK in Heusden-Zolder echter betrapt op mechanische fraude.

Controleurs troffen in een reservefiets van Van den Driessche een elektrisch motortje aan. Zelf verklaarde ze dat de gewraakte fiets niet van haar, maar van een vriend was. De internationale wielrenunie UCI nam de eerste zaak van 'mechanische doping' echter hoog op en eiste een levenslange schorsing. De tuchtcommissie hield het bij zes jaar en een fikse boete. Van den Driessche besloot in maart per direct te stoppen met veldrijden. Al haar resultaten vanaf 11 oktober vorig jaar werden geschrapt.

De Europese bond UEC heeft de EK-titel nu toegekend aan Kaptheijns. ,,Veel mensen hadden mij al gefeliciteerd en gezegd dat ik de eigenlijke kampioene ben, maar het bevestigende bericht kan toch het best van de UEC komen'', zei de Brabantse woensdag. ,,Ik ben trots op het behalen van de Europese titel, ik beschouw dat als het hoogtepunt van mijn loopbaan tot nog toe. Dit is een prijs die voor altijd achter mijn naam blijft staan en waar ik later met trots op kan terugkijken.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016