Schorsing voor Wit-Rus met vlag Rusland (2)

8 september 2016

N i e u w bericht, meer informatie

RIO DE JANEIRO (ANP) - Een lid van de Wit-Russische delegatie op de Paralympische Spelen heeft zijn accreditatie donderdag moeten inleveren. De man zwaaide woensdagavond tijdens de openingsceremonie in het Maracanã-stadion van Rio de Janeiro met de vlag van Rusland. Daarmee was het eerste relletje van de Paralympische Spelen direct een feit.

Rusland mag niet meedoen aan het evenement voor gehandicapte sporters, wegens het door de staat ondersteunde dopingbeleid in het land. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) nam het politieke protest vanuit Wit-Rusland hoog op en besloot de 'boosdoener' zijn accreditatie te ontnemen. Dat betekent dat hij niet langer toegang heeft tot de sportlocaties en het olympisch dorp.

Het IPC noemde geen naam, maar volgens Russische media gaat het om Andrei Fomotsjkin, directeur van het olympische trainingscentrum voor de atletiek in Wit-Rusland. De man liep tijdens de openingsceremonie achteraan de afvaardiging van zijn land, met de wit-blauw-rode vlag van Rusland in de lucht, terwijl voorop een atleet de vlag van Wit-Rusland showde.

In Rusland en buurland Wit-Rusland wordt de man als een held gezien. ,,Het was een eerbetoon aan onze sporters en een teken van solidariteit. We zijn trots dat er zulke mensen bestaan. Zij staan boven de politiek'', zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,We zullen dit niet vergeten'', aldus Vladimir Loekin, hoofd van het paralympisch comité van Rusland. Een woordvoerder van de Wit-Russische regering zei dat de man ,,het juiste'' heeft gedaan. ,,Hij heeft gehandeld op een vriendelijke en mannelijke manier.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016