Wit-Rusland zwaait met Russische vlag in Rio

8 september 2016

MOSKOU (ANP) - Het eerste relletje bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro is een feit. Een lid van de Wit-Russische delegatie blijkt woensdagavond tijdens de openingsceremonie met een Russische vlag te hebben gezwaaid, naast het dundoek van het eigen land. Rusland mag niet meedoen aan de Paralympische Spelen wegens het door de staat ondersteunde dopingbeleid in het land.

,,Hij is een held. Het was een eerbetoon aan onze sporters en een teken van solidariteit. We zijn trots dat er zulke mensen bestaan. Zij staan boven de politiek'', liet een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten.

Volgens Russische media droeg Andrei Fomotsjkin, het hoofd van het olympische trainingscentrum voor de atletiek in Wit-Rusland, de beladen vlag. ,,We zijn hem er dankbaar voor'', zei de baas van de Russische paralympische sporters, die vanwege de schorsing thuis moesten blijven.

Ook in Wit-Rusland werd positief gereageerd. ,,Indien we hierover vragen krijgen, zullen we ze beantwoorden'', aldus een woordvoerder van de regering. De organisatie in Rio houdt zich vooralsnog gedeisd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016