Fancy Bears onthullen weer medische gegevens (2)

23 september 2016

MONTREAL (ANP) - Het hackerscollectief Fancy Bears heeft vrijdag opnieuw medische gegevens onthuld van tientallen topsporters. Ditmaal publiceerden de hackers geheime informatie over 41 sporters, onder wie bekende namen als Fabian Cancellara, Cate Campbell, Jakob Fuglsang, Stephen Cummings en Cameron van der Burgh. De Fancy Bears hebben de medische gegevens van nu al meer dan honderd sporters openbaar gemaakt, verkregen door in te breken op het systeem van het mondiale antidopingbureau WADA.

Zo kwam op straat te liggen welke medicijnen en middelen onder anderen Serena en Venus Williams, Simone Biles, Chris Froome, Bradley Wiggins, Laura Trott, Rafael Nadal en Mo Farah hebben gebruikt. Het betreft documenten waarin internationale federaties de sporters toestemming geven tijdelijk een middel te gebruiken dat op de dopinglijst staat, meestal om een allergie of verkoudheid te bestrijden. Van Nederlandse sporters is nog niets geopenbaard.

Volgens WADA, dat cyberexperts heeft ingeschakeld om te voorkomen dat meer medische attesten naar buiten komen, hebben de Fancy Bears toegang gekregen tot de database voor de Olympische Spelen van 2016 door wachtwoorden te 'stelen' bij gebruikers.

Zo bleek vrijdag dat Cancellara, de olympisch kampioen tijdrijden, in 2011 en 2013 middelen kreeg voorgeschreven die op de dopinglijst staan. Zijn ploeg Trek-Segafredo kwam direct met een verklaring naar buiten. De wielerploeg benadrukt daarin dat Cancellara medische attesten had gekregen voor de behandeling van bijensteken, die bij hem allergische reacties teweeg brachten. Foto's waarop Cancellara te zien is met opgezwollen ogen zijn als bewijs bijgevoegd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016