Wiggins: zocht geen voordeel met medicijnen (2)

25 september 2016

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse wielrenner Bradley Wiggins heeft het gebruik van verboden medicijnen dankzij toestemming met een zogenoemd attest verdedigd. Russische hackers hadden openbaar gemaakt dat de eerste Britse Tourwinnaar onder meer kort voor die zege met toestemming de verboden corticosteroïde triamcinolon kon gebruiken tegen zijn astma. ,,Dit was een middel om mijn medische problemen op te lossen. Dit was niet bedoeld om op een oneerlijke manier voordeel te behalen'', zei Wiggins zondag bij de BBC.

Wiggins' voormalig ploegarts bij Garmin, Prentice Steffen, had vrijdag bij de Britse omroep zijn verbazing uitgesproken over het gebruik door Wiggins van het middel, waarvan dopingzondaars als Michael Rasmussen en David Millar vol overtuiging verklaarden dat het prestatiebevorderend werkt. Wiggins houdt vol dat hij triamcinolon alleen gebruikte om zijn problemen met astma en allergieën te verlichten.

De gelekte data betroffen sporters die met een attest medicijnen kunnen gebruiken die op de verboden lijst staan. Er is geen sprake van een overtreding van de regels door Wiggins, die in 2012 de Ronde van Frankrijk won. ,,Ik had de medicijnen nodig om op het hoogste niveau te kunnen sporten'', verklaart Wiggins, die voor die Tour met ademhalingsproblemen kampte en samen met de teamarts een specialist bezocht die het middel voorschreef. ,,Ik heb al mijn hele leven last van astma en op dat moment besloten we uit te zoeken of er een middel was om het op te lossen. Die specialist zei: ja, er is een middel, maar daarvoor moet je wel toestemming halen bij de wielerautoriteiten.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016