Brons voor Verbij op 500 meter (3)

12 november 2016

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

HARBIN (ANP) - Kai Verbij heeft zaterdag tijdens de eerste wereldbeker schaatsen in China brons veroverd op de 500 meter. De Nederlandse kampioen op de sprintvierkamp eindigde in een tijd van 35,19 seconden. Het goud ging verrassend naar Roman Kretsj uit Kazachstan, die finishte in 35,07. Voor de 27-jarige sprinter was het zijn eerste medaille ooit in het wereldbekercircuit.

De Russische favoriet Pavel Koelizjnikov moest in de laatste rit met een tijd van 35,10 genoegen nemen met zilver. Jan Smeekens reed de vierde tijd (35,31). Ronald Mulder, die twee weken de snelste was bij de KNSB Cup in Groningen (35,25), kwam in Harbin niet verder dan de twaalfde plek (35,64).

Verbij (22) eindigde in Groningen achter Mulder en Smeekens ook op de derde plek (35,39). De nationale titelhouder op de 500 meter was op het Chinese werkijs echter de beste Nederlander. Het was zijn derde bronzen plak op de sprint in het wereldbekercircuit. Zondag krijgt Verbij een nieuwe kans op zijn eerste zilveren of gouden plak bij de tweede 500 meter die in Harbin op het programma staat.

De veelbesproken Koelizjnikov maakte in China zijn rentree na een korte absentie. De wereldkampioen op de sprintvierkamp ontbrak bij de wereldbekerfinale in maart in Heerenveen door een voorlopige schorsing. Hij had bij de WK afstanden in februari positief getest op meldonium, het inmiddels beruchte middel dat sinds 1 januari 2016 op de lijst van de verboden middelen staat.

Koelizjnikov ontkwam in zijn tweede dopingzaak echter aan een nieuwe straf, omdat hij evenals nogal wat landgenoten aannemelijk kon maken dat hij sinds 1 januari geen meldonium meer had gebruikt. Het hartmedicijn, dat ook een prestatiebevorderende werking zou hebben, bleek langer dan gedacht traceerbaar in het lichaam.

Koelizjnikov, die uit vrees voor een levenslange schorsing even een zware depressie doormaakte, bleek in Harbin nog niet helemaal de oude. Zijn zestiende wereldbekerzege op de 500 meter wil de wereldrecordhouder (33,98) zondag alsnog bijschrijven.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016