Troostprijs voor slachtoffers dopingzondaars (2)

16 november 2016

DEN HAAG (ANP) - Sporters die op grote sporttoernooien naast een medaille grepen omdat hun rivalen doping gebruikten, krijgen alsnog een blijk van erkenning. In het Olympisch Stadion in Amsterdam komt een oorkonde te hangen die herinnert aan het onrecht dat hun is aangedaan.

De oorkonde, die sportminister Edith Schippers, de sportbonden en de atletencommissie in februari ondertekenen, noemt deze 'echte winnaars' niet bij naam. Dat is volgens Schippers' ministerie onmogelijk, omdat het om zoveel sporters gaat en veel dopingbeschuldigingen ook nog niet afdoende bewezen zijn. Maar door het tragische lot van de onterechte verliezers te memoreren in het pantheon van de Nederlandse sport krijgen zij toch enig eerherstel.

De oorkonde bevat verder een pleidooi voor een schone sport, aldus het ministerie. Alleen zo kan worden voorkomen dat vals spel nieuwe slachtoffers maakt.

Schippers kwam in actie op verzoek van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) en haar PvdA-collega Tjeerd van Dekken. Dijkstra nam het vorig jaar op voor onder andere oud-zwemster Enith Brigitha, die in de jaren zeventig vier bronzen medailles won. Dat was volgens Dijkstra brons met een gouden randje, omdat de winnaars van de gouden en zilveren plakken later op dopinggebruik werden betrapt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016