Nuis lacht Koelizjnikov uit

12 november 2016

O v e r z i c h t

HARBIN (ANP) - Pavel Koelizjnikov is zijn onoverwinnelijke status kwijt. Dat was een van de belangrijkste conclusies na de tweede schaatsdag van de wereldbeker in Harbin. De 22-jarige Rus moest zowel op de 500 meter (zilver) als 1000 meter (brons) buigen voor snellere concurrenten, onder wie Kjeld Nuis.

Op beide afstanden behaalde Koelizjnikov vorige winter de wereldtitel, plus ook nog WK-goud op de sprintvierkamp. Een meldonium-affaire wierp echter een grote schaduw over al zijn successen. Hij ontliep echter een langdurige schorsing en mocht daardoor ook al zijn gewonnen prijzen houden, ten koste van onder anderen Nuis.

Voor de Nederlandse blikvanger van Team LottoNL-Jumbo heeft Koelizjnikov na zijn tweede dopingzaak inmiddels afgedaan. Hij kan naar eigen zeggen geen respect meer voor hem opbrengen en wil hem ook geen hand meer geven. Het enige dat Nuis nog wenst in relatie tot zijn Russische tegenstrever is hem verslaan, zo vaak mogelijk.

De nummer twee van het WK begon zaterdag goed aan zijn 'strafexpeditie'. Hij versloeg Koelizjnikov niet alleen in een onderling gevecht op de 1000 meter, hij pakte ook meteen goud op zijn favoriete afstand. Nuis vierde zijn triomf met een triomfantelijk lachje en een gebalde vuist richting Koelizjnikov.

De veelbesproken Rus had eerder op de dag op de 500 meter ook al zijn meerdere moeten erkennen in Roman Kretsj uit Kazachstan (35,07 tegen 35,10). Nederlands kampioen Kai Verbij pakte brons met 35,19.

Marrit Leenstra eindigde op de 1000 meter als tweede (1.16,55), achter de Amerikaanse winnares Heather Bergsma-Richardson (1.15,95). De wedstrijden op de ploegachtervolging leverden zowel bij de vrouwen als mannen een dikke Nederlandse zege op.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016