Rusland geeft biatlonevenementen terug (2)

22 december 2016

MOSKOU (ANP) - De Russische bond heeft de organisatie van twee internationale biatlonevenementen teruggegeven. Rusland zou komend jaar het WK voor junioren en een wedstrijd uit de wereldbekerreeks organiseren, maar besloot daar vanaf te zien naar aanleiding van het recente rapport over massaal dopinggebruik in het land. ,,Dit is een belangrijke eerste stap van de Russische bond, die aan de IBU en de mondiale sportwereld laat zien dat ze de huidige situatie heel serieus nemen'', zei voorzitter Anders Besseberg van de internationale biatlonfederatie IBU donderdag.

Het WK voor junioren zou worden gehouden in Ostrov, de wereldbekerwedstrijd in Tjoemen. De Canadese onderzoeker Richard McLaren presenteerde onlangs een rapport, waarin staat dat meer dan duizend Russische sporters zich met medeweten van de overheid tussen 2011 en 2015 hadden bezondigd aan doping. Tot de genoemde sporters behoren 31 biatleten uit Rusland.

Twee van hen hebben rond de Spelen van 2014 in Sotsji positief getest en worden vervolgd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Naar de andere 29 heeft de IBU een onderzoek ingesteld.

Andere landen hadden gedreigd de internationale biatlonevenementen in Rusland te boycotten. De Russen namen vervolgens zelf de beslissing om zowel het jeugd-WK als het wereldbekerevenement terug te geven aan de IBU, die op zoek gaat naar nieuwe organisatoren.

De internationale schaatsunie ISU besloot donderdag de wereldbekerfinale voor de langebaanschaatsers weg te halen uit Rusland. Het evenement zou in maart in Tsjeljabinsk worden gehouden. Vorige week werden de WK bobslee en skeleton van 2017 al verplaatst van de Russische stad Sotsji naar Königssee in Duitsland.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016