Orie zet vraagtekens bij finale World Cup (3)

20 december 2016

WOLVEGA (ANP) - Jac Orie, de schaatscoach van Kjeld Nuis en Sven Kramer bij LottoNL-Jumbo, heeft zijn bedenkingen bij de finale van de World Cup, die in maart in het Russische Tsjeljabinsk wordt gehouden. Orie heeft daarom een brief geschreven aan schaatsbond KNSB waarin hij opheldering vraagt over het verschenen rapport van Richard McLaren. Daarin werd bekendgemaakt dat er vooral tijdens de Winterspelen van Sotsji 2014 sprake was van grootschalig dopinggebruik in Rusland, met medeweten van de overheid.

Orie vraagt zich af of de finale van de World Cup wel in Rusland gehouden moet worden. Daarover wil hij een uitspraak van de KNSB. ,,Als de bond toch besluit dat we naar Rusland moeten afreizen, kan ik me voorstellen dat ik dan mijn eigen afweging maak'', zei hij dinsdag tegen De Telegraaf.

,,Ik was 'flabbergasted'. Ik had niet kunnen bedenken hoe ver dat kon gaan'', aldus Orie over de dopingpraktijken. ,,Je bent natuurlijk in Sotsji geweest, je hebt daar je wedstrijden gereden en bent in de kleedkamers en eetzalen geweest. Dat daar zo'n groot dopinggebruik was, snap je niet goed. Ik kan niet inschatten hoe het daar nu aan toe gaat. Op het moment dat ze hun eigen monsters kunnen veranderen, kunnen ze ook de monsters van andere sporters manipuleren.''

Arie Koops, technisch directeur van de KNSB, zegt de commotie te begrijpen. ,,Daarom hebben we contact gezocht met de ISU en de Nederlandse Dopingautoriteit. Die hebben ons verzekerd dat de dopingcontroles zoals gebruikelijk in Duitse handen zijn en ook worden uitgevoerd in Keulen. Op basis van die informatie blijven we de ISU volgen'', zei Koops tegen de NOS. De internationale schaatsbond is vooralsnog niet van plan het toernooi uit Rusland terug te trekken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016