Groen licht voor drie Russische atleten (2)

23 februari 2017

MONTE CARLO (ANP) - Drie Russische atleten hebben donderdag groen licht gekregen om onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale evenementen, waaronder de Europese indoorkampioenschappen van volgende week in Belgrado. De herzieningscommissie van de internationale atletiekfederatie IAAF, met daarin onder anderen de Nederlandse Sylvia Barlag, oordeelde dat polsstokhoogspringster Anzjelika Sidorova, sprintster Kristina Sivkova en kogelslingeraar Aleksei Sokirskii aan de strenge eisen voldoen.

De Russische atletiekbond is nog altijd geschorst vanwege het grootschalige dopingschandaal in het land en daarom kunnen atleten uit Rusland niet meedoen aan internationale evenementen. Zo ontbraken ze vorig jaar op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

De Russen komen wel in aanmerking om onder neutrale vlag mee te doen aan internationale toernooien, als ze kunnen aantonen dat ze de afgelopen jaren regelmatig op doping zijn getest in een land met een erkend antidopingprogramma. De IAAF heeft een commissie opgericht die zich over de aanvragen buigt. Van de 48 aanvragen zijn er nu drie gehonoreerd.

Vorig jaar kregen verspringster Daria Klisjina en hardloopster Joelia Stepanova, die het omvangrijke dopingschandaal in haar land als klokkenluidster aan het licht had gebracht, al toestemming om als 'neutrale' atletes mee te doen aan internationale evenementen. De organisatie van de EK indoor moet de vrijgegeven Russische atleten nog wel officieel toestemming geven om naar Belgrado te komen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017