Armstrong weerspreekt aanklacht (2)

22 februari 2017

NEW YORK (ANP/DPA) - Lance Armstrong heeft in een podcast gereageerd op de aanstaande rechtszaak die de Amerikaanse overheid heeft aangespannen tegen de oud-wielrenner, die in 2012 zijn zeven Tourzeges kwijtraakte vanwege doping. De overheid wil 100 miljoen dollar, omgerekend bijna 95 miljoen euro, van Armstrong als schadeloosstelling. Een van zijn toenmalige ploegen, US Postal, is gefinancierd met belastinggeld. Het proces zou in de herfst moeten plaatsvinden.

,,US Postal heeft in die tijd van ons geprofiteerd'', zegt de Texaan. ,,Als veel mensen vinden dat ik bestraft moet worden, is dat ok. Ik ben in mijn leven al vaak gestraft. Maar wij geloven in de wet.'' De overheid wil het bedrag terugvorderen dat destijds als sponsorgeld via US Postal aan Armstrong werd betaald en sloot zich zo aan bij een rechtszaak die Armstrongs voormalige ploegmaat Floyd Landis reeds in 2010 aanspande. De ontmaskerde renner stelt dat de Amerikaanse overheid geen enkele schade heeft geleden en het bedrijf US Postal Service alleen voordeel heeft gehad van de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg.

,,Ik vond het geweldig dat bedrijf te vertegenwoordigen. Het was een eer om in hun shirt in Parijs het Amerikaanse volkslied te mogen horen'', zegt Armstrong. Het bedrijf Tailwind Sports heeft als eigenaar van de wielerploeg van Armstrong tussen 2000 en 2004 32 miljoen dollar ontvangen van US Postal. Daarvan zou 13,5 miljoen voor Armstrong zelf zijn geweest. De rechter zou nu het drievoudige kunnen eisen als het meegaat in de eis.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017