Usada bevestigt onderzoek naar Salazar (3)

26 februari 2017

N i e u w bericht, met reactie Farah in vierde alinea

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse antidopingbureau Usada heeft zondag bevestigd dat er een onderzoek gaande is naar de Amerikaanse atletiekcoach Alberto Salazar, die mogelijke de antidopingregels heeft overtreden. Het onderzoek ligt in handen van een staatsinstantie dat vergunningen afgeeft om medicijnen voor te schrijven, aldus een woordvoerder.

Salazar leidt een trainingscentrum van Nike in het Amerikaanse Oregon en is al jarenlang de trainer van de Britse meervoudig olympisch- en wereldkampioen 5000 en 10.000 meter Mo Farah. ,,De zaak loopt nog. Het betreft de zorg die een arts heeft gegeven aan atleten van het Nike Oregon Project. We benadrukken dat de coaches en atleten allemaal onschuldig zijn zolang niet vaststaat dat de antidopingregels zijn overtreden'', aldus een woordvoerder van Usada.

De Britse krant Sunday Times lekte zaterdag uit het rapport van Usada, gedateerd maart 2016, waaruit naar voren komt dat Salazar ''onaanvaardbare gezondheidsrisico's'' heeft genomen met zijn atleten. Zo zou hij het weliswaar niet verboden aminozuur L-carnitine via een verboden wijze via infuus hebben toegediend en medicijnen hebben voorgeschreven waar geen medische noodzaak voor was.

Farah liet in een reactie op Facebook weten diep teleurgesteld te zijn over de beschuldigingen van de Sunday Times, die hem naar eigen zeggen openlijk in verband heeft gebracht met de zaak. ,,Het is zo oneerlijk om mij te beschuldigen als ik niets fout heb gedaan. Het is volledig terecht dat iemand die de regels overtreedt, gestraft moet worden. Maar dat moet in een echt proces gebeuren. Dus als Usada of een ander antidopingagentschap bewijs heeft voor overtredingen dan moeten ze dat openbaren en actie ondernemen, in plaats van de media te laten oordelen.''

De Nederlandse toploopster Sifan Hassan traint sinds december 2016 ook bij Salazar in Oregon en valt buiten het onderzoek. Ze heeft een succesvolle overstap gemaakt naar het trainingscentrum in Oregon. Ze verbeterde deze winter al twee Nederlandse indoorrecords: op de Engelse mijl en de 3000 meter.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017