Atletiekcoach Salazar weer in opspraak (2)

25 februari 2017

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - Atletiekcoach Alberto Salazar heeft ,,bijna zeker'' dopingregels gebroken door zijn atleten een aminozuur via een infuus toe te dienen. Dat heeft de Amerikaanse dopingwaakhond Usada in een rapport geconcludeerd, schrijft de Britse kant The Times die dat rapport inzag. Het in maart vorig jaar geschreven rapport is door de Russische hackersgroep Fancy Bears gelekt.

Salazar diende zijn atleten het niet verboden aminozuur L-carnitine toe. Dat zou volgens de Amerikaan dezelfde effecten hebben als illegale bloeddoping. De manier van toedienen is echter een probleem omdat een infuus waarbij meer dan 50 milliliter binnen zes uur wordt toegediend sowieso is verboden.

De atleten die onder Salazar werken in het Nike Oregon Project zouden ook medicijnen toegediend hebben gekregen waar geen medische noodzaak voor was. Het rapport schrijft verder dat Salazar ,,onaanvaardbare risico's'' heeft genomen en de regels voor medicijnvoorschriften heeft verbroken door Farah over te halen potentieel gevaarlijke doses vitamine D te nemen. Zijn Britse artsen voorkwamen dat echter.

In 2015 werd Salazar door een documentaire van het BBC-onderzoeksprogramma Panorama al aan doping gekoppeld. Hij zou zijn atleten, onder wie de Amerikaanse atleet Galen Rupp, testosteron hebben gegeven.

Salazar is een voormalig marathonloper en bekende coach die onder meer de Engelse middenafstandsloper Mo Farah onder zijn hoede heeft. Ook de Nederlandse Sifan Hassan traint sinds december bij Salazar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017