WADA-baas: Rusland moet nog veel werk doen (2)

13 maart 2017

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP/RTR) - Het Russische antidopingbureau Rusada heeft nog steeds een ,,aanzienlijke'' hoeveelheid werk te verrichten wil wereldantidopingorganisatie WADA de schorsing opheffen die het eind november 2015 had opgelegd. Dat verklaarde WADA-voorzitter Craig Reedie maandag in Lausanne tijdens een symposium. De Russen mogen zelf geen dopingcontroles meer uitvoeren, nadat bewijs was geleverd voor grootscheeps dopinggebruik. Dat leidde onder meer ook tot een ban van Russische atleten door de internationale atletiekbond IAAF.

Reedie zei dat het Rusada wel stappen heeft gemaakt om het vertrouwen te herwinnen. ,,Maar er is nog aanzienlijk werk te doen. Ze moeten aantonen dat hun werk autonoom is, zonder invloeden van buitenaf'', aldus Reedie. Ook de schorsing door de IAAF van Russische atleten geldt nog steeds en loopt mogelijk door tot na de WK in augustus in Londen. Een onderzoekscommissie weigerde vorige maand een termijn te noemen waarbinnen een terugkeer wordt verwacht.

Op dezelfde dag maakte het sporttribunaal CAS bekend de levenslange schorsing van Sergei Portugalov, voormalig baas van de medische commissie van de Russische atletiekbond, te handhaven. Volgens het CAS is er ,,overduidelijk bewijs'' dat Portugalov de IAAF-regels wat betreft bezit en handel in verboden producten heeft overtreden. In een in 2015 door het WADA geschreven rapport kwamen zijn overtredingen aan het licht. Hij zou zelfs atleten eigenhandig hebben geïnjecteerd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017