Oud-wielerbaas Hein Verbruggen overleden (3)

14 juni 2017

UTRECHT (ANP) - Hein Verbruggen is op 75-jarige leeftijd na een langdurig ziektebed overleden. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse wielerunie woensdag bevestigd. De oud-voorzitter van de internationale wielerunie UCI en voormalig lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) leed aan leukemie.

Verbruggen, geboren in Helmond, was van 1991 tot en met 2005 de baas van de internationale wielerbond. Onder zijn leiding debuteerden profwielrenners op de Olympische Spelen. Verbruggen slaagde er niet in zijn favoriete sport van dopingschandalen te verlossen. Veel wielrenners verloren in de jaren negentig aan geloofwaardigheid door bloedtransfusies en gebruik van epo. Dieptepunt was de Ronde van Frankrijk van 1998 die als 'Tour Dopage' de geschiedenis inging. TVM en Festina werden uit koers gezet. De ploegen Banesto, ONCE en Riso Scotti maakten de meest beruchte editie van de Tour ook niet af.

Verbruggen raakte zelf ook in opspraak omdat hij een goede relatie met Lance Armstrong onderhield. Onder leiding van de Nederlander accepteerde de UCI twee giften van in totaal zo'n 110.000 euro van de Amerikaanse topwielrenner voor dopingbestrijding. Verbruggen werd verweten dat hij bewust zou hebben gezwegen over het dopinggebruik van de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk.

Beschuldigingen tegen Verbruggen zijn echter ook na een onafhankelijk onderzoek nooit hard gemaakt. De Brabander deed er ook na zijn afscheid als wielerbaas alles aan om zijn naam te zuiveren. Vorige maand nog won hij een slepende rechtszaak. Journalist en oud-wielrenner Paul Kimmage moest Verbruggen 11.000 euro betalen omdat hij meermaals had beweerd dat de gewezen sportbestuurder op de hoogte was van fraude bij dopingcontroles bij onder meer Armstrong. Verbruggen bleef benadrukken dat hij juist de strijd tegen bloeddoping was aangegaan.

Verbruggen werd in 1996 lid van het IOC en speelde een voorname rol rond de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, benoemde hem tot voorzitter van de coördinatiecommissie. Hij werd na zijn actieve loopbaan als sportbestuurder benoemd tot erelid van het IOC en UCI.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017