Bach: Rusland moet gestraft worden (2)

22 juni 2017

N i e u w bericht, meer informatie

NEW YORK (ANP/DPA) - Rusland mag niet wegkomen met het tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 gehanteerde dopingprogramma. Dat zegt IOC-voorzitter Thomas Bach donderdag in een interview met The New York Times.

,,Wat in Sotsji is gebeurd, mogen we niet vergeten. We hebben duidelijk gemaakt: wat daar is voorgevallen, moet bestraft worden. In Rusland moet men niet denken weg te komen met aangekondigde en genomen maatregelen tegen doping voor de toekomst'', aldus Bach.

Hoofdonderzoeker Richard McLaren schreef vorig jaar in een rapport voor het wereldantidopingbureau WADA dat in Rusland jarenlang sprake is geweest van systematisch door de staat georganiseerd doping. Het IOC startte al snel een juridische procedure tegen 28 Russische sporters die ervan verdacht worden verboden middelen te hebben gebruikt in Sotsji.

Het Russische ministerie van Sport heeft ontkend dat de staat meewerkte aan het manipuleren van dopingtests voor sporters om positieve gevallen te voorkomen.

Twee commissies binnen het Internationaal Olympisch Comité zijn bezig met het onderzoek naar de bevindingen in het rapport van WADA. ,,Op z'n laatst in oktober willen we sancties opleggen'', zegt Bach. ,,Het liefst zo snel mogelijk.'' Over de mogelijke sancties, zoals de uitsluiting van Russische sporters aan de komende winterspelen in Zuid-Korea, laat de 63-jarige Duitser zich niet uit.

Vorig jaar kwam het tijdens de zomerspelen in Rio niet tot een algehele schorsing voor de Russen, omdat dat volgens Bach zou indruisen tegen de olympische waarden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017