Rusland eert neutrale hordeloper Sjoebenkov

9 augustus 2017

MOSKOU (ANP) - Hordeloper Sergej Sjoebenkov is woensdag als een held onthaald in Rusland vanwege zijn zilveren medaille die hij op de WK atletiek in Londen veroverde op de 110 meter horden. Sjoebenkov is de eerste atleet die onder neutrale vlag een medaille won.

,,Het was een beetje raar om de Russische vlag niet te zien wapperen tijdens de ceremonie, maar ik ben wel meer gefeliciteerd dan iemand die als Rus goud zou hebben gewonnen'', zei hij bij aankomst in zijn geboorteland.

Sjoebenkov is een van de weinige Russen die in Londen mag meedoen. Het land is geschorst vanwege het omvangrijke dopingschandaal, maar atleten die hebben aangetoond dat ze de afgelopen jaren vaak zijn gecontroleerd in landen met een erkend antidopingprogramma, kregen toestemming onder neutrale vlag mee te doen.

Minister van Sport Pavel Kolobkov loofde de prestatie van Sjoebenkov, die zijn titel uit 2015 moest overdragen aan de Jamaicaan Omar McLeod. ,,Na zo'n lange uitsluiting van internationale wedstrijden staat deze zilveren plak gelijk aan goud'', meldde hij via persbureau Tass.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017