Farah neemt afscheid met zilver op 5000 meter (2)

12 augustus 2017

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - De Britse hardloopheld Mo Farah heeft zijn afscheid van de atletiekbaan niet kunnen opluisteren met een gouden medaille op de 5000 meter bij de WK atletiek in Londen. De 34-jarige atleet moest in het uitverkochte Olympisch Stadion genoegen nemen met zilver. De Ethiopiër Muktar Edris onttroonde Farah, die op zes wereldtitels blijft staan. Eerder op het toernooi won hij wel de 10.000 meter.

Farah miste op de 5000 het eindschot waarmee hij de laatste jaren oppermachtig was en vier keer achtereen op de grote kampioenschappen de moeilijke dubbel 5000 en 10.000 won (de WK’s van 2013 en 2015 en de Olympische Spelen van 2012 en 2016). Hij lag zelfs even in vierde positie in de slotronde, maar met een uiterste krachtsinspanning schoof hij nog door naar de tweede plaats. Edris was echter niet meer in te halen; hij won in 13.32,79. Het brons ging naar de Amerikaan Paul Chelimo.

Farah was er meer dan ooit op gebrand zijn vijfde ‘grote’ dubbel te pakken. Hij voelde zich de afgelopen jaren meermaals slachtoffer van een hetze. Steeds weer werd zijn naam in verband gebracht met doping, omdat hij traint bij de in opspraak geraakte Amerikaan Alberto Salazar. Diens methode om een bepaald aminozuur via infuus in te brengen, staat ter discussie en wordt onderzocht door het Amerikaanse antidopingbureau.

Farah heeft altijd hard van zich afgebeten en sprak meer dan eens zijn afschuw uit over de in zijn ogen oneerlijke beschuldigingen. Hij gaat zich vanaf nu toeleggen op de marathon.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017