Uitsluitsel over Russen voor einde dit jaar (2)

19 oktober 2017

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP/DPA) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hoopt voor het einde van het jaar de langverwachte duidelijkheid te kunnen geven over de deelname van Rusland aan de Winterspelen in Zuid-Korea (9 - 25 februari). ,,Niemand wil dat zo'n serieuze zaak de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018 gaat overschaduwen'', liet IOC-voorzitter Thomas Bach weten.

Volgens Richard McLaren, die namens het wereldantidopingbureau WADA onderzoek deed, is in de Russische topsport jarenlang sprake geweest van systematische doping, die door de staat werd ondersteund. Op basis van dat rapport werd Rusland onder meer geweerd van het olympisch atletiektoernooi bij Rio 2016.

Bij de Winterspelen van Sotsji 2014 zou er door het gastland eveneens op grote schaal zijn gefraudeerd, onder meer met besmette urinestalen, die door Russische agenten werden ingeruild voor monsters zonder verboden middelen. Het IOC is al geruime tijd bezig met de hercontroles van alle Russische urinestalen bij de Winterspelen van 2014. Dat gebeurt onder meer met technieken en technologie uit de wereld van de criminaliteitsbestrijding om het bedrog van de Russen in kaart te brengen en aan te tonen.

Naar aanleiding van de hertests van Sotsji 2014 dienen Russische sporters de komende periode op hoorzittingen te verschijnen van een IOC-commissie onder leiding van Denis Oswald. Het college zal daarbij voorrang verlenen aan de Russische wintersporters die aan Pyeongchang 2018 willen deelnemen. Bij Sotsji 2014 won Rusland het landenklassement met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017