Poetin: Amerika zet IOC onder druk (2)

19 oktober 2017

N i e u w bericht: meer informatie

MOSKOU (ANP) - De Verenigde Staten zetten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onder druk om te voorkomen dat Russische atleten volgend jaar aan de Winterspelen van Pyeongchang deelnemen. Dat verklaarde de Russische president Vladimir Poetin donderdag tijdens een bijeenkomst met scholieren.

,,We zien dat het IOC sterk onder druk staat," zei Poetin ,,Dat is gebaseerd op adverteerders, televisiekanalen en sponsors. Sponsors ontvangen ook ondubbelzinnige signalen van bepaalde Amerikaanse instellingen."

Het IOC hoopt voor het einde van het jaar de langverwachte duidelijkheid te kunnen geven over de deelname van Rusland aan de Winterspelen in Zuid-Korea (9 - 25 februari).

Volgens Richard McLaren, die namens het wereldantidopingbureau WADA onderzoek deed, is in de Russische topsport jarenlang sprake geweest van systematische doping, die door de staat werd ondersteund. Op basis van dat rapport werd Rusland onder meer geweerd van het olympisch atletiektoernooi bij Rio 2016.

Bij de Winterspelen van Sotsji 2014 zou er door het gastland eveneens op grote schaal zijn gefraudeerd, onder meer met besmette urinestalen, die door Russische agenten werden ingeruild voor monsters zonder verboden middelen. Het IOC is al geruime tijd bezig met de hercontroles van alle Russische urinestalen bij die Winterspelen.

Russische sporters dienen de komende periode op hoorzittingen te verschijnen van een IOC-commissie onder leiding van Denis Oswald. Het college zal daarbij voorrang verlenen aan wintersporters die aan Pyeongchang 2018 willen deelnemen. In Sotsji won Rusland het landenklassement met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017