Atleet slecht beschermd in strijd tegen doping (2)

31 oktober 2017

TILBURG (ANP) - De rechten van atleten worden in de praktijk slecht beschermd in de strijd tegen doping in sport, concludeert Tilburg University in een dinsdag verschenen rapport.

Volgens de onderzoekers wordt de noodzaak van veel dopingtests onvoldoende onderbouwd, terwijl dat juridisch wel vereist is. ,,Atleten worden in de strijd tegen doping aan zeer ingrijpende lichaamsonderzoeken onderworpen. Ook worden veel privacygevoelige gegevens verzameld. De juridische bescherming van atleten is echter vaak ontoereikend'', constateert de universiteit.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Daarbij werd samengewerkt met experts uit alle Europese landen. Ook namen de onderzoekers interviews af met onder meer antidopingorganisaties, sporters, privacywaakhonden en de World Anti-Doping Agency (WADA).

De Tilburgse universiteit wil dat er voortaan ,,heel duidelijk'' gemaakt wordt waarom een dopingtest wordt afgenomen. Een woordvoerder wijst erop dat in 2015 wereldwijd 20.000 bloedtesten zijn afgenomen. ,,Daarvan hebben er slechts vijf tot echte sancties geleid. Je wordt gedwongen om bloed af te geven, dat is heel ingrijpend'', aldus de zegsman.

Ook worden sporters volgens hem gedwongen om allerlei contracten te tekenen, waardoor ze juridisch heel erg zwak komen te staan. ,,Als atleet ben je overgeleverd aan de macht van sportorganisaties''.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017