Twee Russen geschorst voor doping Sotsji 2014 (3)

1 november 2017

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LAUSANNE (ANP) - Twee Russische langlaufers mogen nooit meer aan de Olympische Spelen meedoen omdat ze alsnog zijn betrapt op het gebruik van doping bij de Winterspelen van 2014 in Sotsji. Het betreft Aleksander Legkov, die goud won op de 50 kilometer vrije stijl, en Evgeni Belov. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte de levenslange schorsingen bekend.

De twee langlaufers zijn de eerste Russische olympiërs die bijna vier jaar na de Spelen in de Zuid-Russische stad worden bestraft. Het IOC is de dopingmonsters van alle Russische deelnemers opnieuw gaan testen nadat het mondiale antidopingbureau WADA uit eigen onderzoek concludeerde dat er omvangrijke fraude is gepleegd in het dopinglaboratorium dat de controles uitvoerde in Sotsji.

Het schandaal in Sotsji kwam aan het licht doordat directeur Grigori Rodsjenkov van het lab de fraude erkende en de werkwijze gedetailleerd uit de doeken deed in The New York Times. Hij bekende dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, tijdens de Spelen in 2014 doping kregen. Rodsjenkov bedacht zelf een cocktail van drie dopingmiddelen, die hij mengde met alcohol en aan de atleten gaf. Agenten van de Russische geheime dienst fungeerden als koerier die de besmette urinestalen via een gat in de muur omwisselden voor stalen met eerder afgenomen schone urine van de sporters.

In Sotsji won Rusland het landenklassement met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons.

Het IOC zei dat er de komende dagen meer schorsingen naar buiten komen. Het comité neemt begin december een besluit over deelname van Rusland aan de Winterspelen in het Zuid-Koreaans Pyeongchang (9 - 25 februari).

Het schandaal in Sotsji volgde op een eerder rapport van het WADA, uitgevoerd door de Canadese jurist Richard McLaren. De uitkomst luidde dat de Russische topsport jarenlang in de greep is geweest van een dopingsysteem, dat door de staat werd aangestuurd en ondersteund. Op basis van dat rapport werd Rusland onder meer geweerd van het atletiektoernooi op de Olympische Spelen van Rio in 2016.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017