Steun voor Russische sporters bij Spelen (2)

12 december 2017

N i e u w bericht, meer informatie

MOSKOU (ANP) - De Russische sporters die onder neutrale vlag willen meedoen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang krijgen de steun van het olympisch comité van hun land. Dat heeft het Russische comité (ROC) dinsdag unaniem besloten.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot Rusland vorige week vanwege het dopingschandaal bij onder meer de Winterspelen van Sotsji 2014 uit te sluiten van de Spelen in Zuid-Korea. Onder strikte voorwaarden mogen 'schoon' verklaarde Russische sporters wel onder neutrale vlag meedoen in Pyeongchang.

,,Iedereen deelt dezelfde mening: onze sportmannen moeten naar Zuid-Korea, meedoen aan de wedstrijden en successen kunnen behalen voor de glorie van Rusland, de glorie van ons moederland'', zei voorzitter Alexander Zjoekov van het ROC. ,,We zullen er alles aan doen om de sporters onder neutrale vlag zoveel mogelijk te steunen.'' Het ROC wil ook in gesprek met het IOC om de nabije toekomst van de Russische sporters te bespreken.

Vanuit de Russische politiek werd opgeroepen de Spelen te boycotten, maar president Vladimir Poetin liet vorige week al weten de sporters daarin vrij te laten. Een woordvoerder van het Kremlin bevestigde dinsdag de visie van Poetin. Veel Russische sporters hebben al gezegd dat ze toch naar de Spelen willen.

De olympische onderdelen met Russische sporters zullen ook op de nationale televisie te zien zijn.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017