ISU houdt vast aan EK in Russisch Kolomna (2)

9 december 2017

LAUSANNE (ANP) - De Europese kampioenschappen schaatsen in Kolomna gaan volgende maand gewoon door. De internationale schaatsbond ISU besloot het toernooi ondanks de straffen die het internationaal olympisch comité IOC aan tal van Russische wintersporters en officials heeft opgelegd wegens omvangrijke dopingfraude gewoon in de Russische stad te houden.

Een jaar geleden, kort na het verschijnen van het tweede deel van het rapport van Richard McLaren waarin sprake is van een door de Russische staat ondersteund dopingprogramma, besloot de ISU nog de wereldbekerfinale langebaan te verplaatsen van het Russische Tsjeljabinsk naar het Noorse Stavanger. De ISU meldt zaterdag dat de dopingcontroles bij het toernooi worden uitgevoerd door niet-Russische dopinginstanties. Ook de EK kunstrijden, die volgende maand in Moskou worden gehouden, blijven in Rusland.

De ISU is in afwachting van een nadere toelichting van het IOC wat betreft de deelname van 'schone' Russen in Pyeongchang als 'Olympische atleten uit Rusland'. Een mogelijke schorsing van de schaatsers Olga Fatkoelina en Alexander Roemjantsev, beiden wegens doping levenslang verbannen van de Olympische Spelen, laat op zich wachten. De ISU herhaalt dat het eerst de motivatie van de disciplinaire commissie van het IOC wil inzien.

De EK schaatsen in 2018 zijn voor het eerst afstandskampioenschappen. Ze worden gehouden op 5, 6 en 7 januari. De EK kunstrijden zijn van 15 tot en met 21 januari.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017