Infantino: waarden van voetbalsport beschermen (3)

16 januari 2018

AMSTERDAM (ANP) - De steeds verder oplopende transfersommen en salarissen in het internationale voetbal zijn voor de FIFA een zorg. Net als het steeds toenemende verschil tussen de grote en kleine voetballanden. ,,Natuurlijk moeten we daarnaar kijken. Maar dat is niet iets van vandaag. Daar zijn we al langer mee bezig'', zei Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA, dinsdag in Amsterdam. Hij sprak daar tijdens de vijfde 'Executive Football Summit' met bestuurders van 21 bij de FIFA aangesloten landen over de toekomst en ontwikkelingen van de voetbalsport.

,,We moeten de traditionele waarden van de voetbalsport beschermen. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid daar oplossingen voor te bedenken'', aldus Infantino na afloop van de bijeenkomst. Behalve over de transfermarkt werd bij de bijeenkomst ook gesproken over onder meer de wedstrijdkalender en de toekomst van het jeugdvoetbal.

Concrete punten leverde het nog niet op. De komende tijd volgen nog meer bijeenkomsten. Na de laatste meeting, in maart in Peru, gaat de FIFA met de suggesties en ideeën aan de slag. Infantino heeft dan alle 211 bij de FIFA aangesloten bonden gehoord.

,,Transparantie en openheid zijn belangrijk. Maar we zijn niet perfect. We moeten leren van fouten uit het verleden'', zei Infantino. ,,Het beschermen van de sport, doping, matchfixing, geweld in stadions, racisme: er zijn genoeg punten om naar te kijken. Maar er zijn meer uitdagingen in de gewone wereld dan in het voetbal. Voetbal is nog nooit zo populair geweest als nu en het niveau was ook nog nooit zo hoog.''

Infantino liet bij de wat meer beladen onderwerpen niet het achterste van zijn tong zien. De Zwitser bleef redelijk op de vlakte over het dopingschandaal in Rusland, waar dit jaar het WK is. Wel wees de voorzitter er op dat de testen van alle Russische voetballers, bij zowel het laatste WK, EK als de Confederations Cup, negatief waren. ,,En dat zijn testen die buiten Rusland zijn uitgevoerd.''

Over de invoering van de videoscheidsrechter zei Infantino: ,,Het is topprioriteit om het systeem te finetunen. We moeten voorzichtig zijn met veranderingen die we doorvoeren.'' Ook aan de kunstgrasdiscussie waagde de FIFA-baas zich, op een grapje na, niet.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018