Hoorzitting van 39 Russische sporters bij CAS (2)

18 januari 2018

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het internationaal sporttribunaal CAS ontvangt komende week 39 sporters uit Rusland. Al deze sporters hebben volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de dopingregels overtreden tijdens de vorige Winterspelen, vier jaar geleden in Sotsji. Deze Russen zijn uit de uitslagen geschrapt, moesten hun gewonnen medailles inleveren en werden voor het leven uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. Bij het internationale sporttribunaal hopen ze hun straf ongedaan te krijgen.

De disciplinaire commissie van het IOC heeft in totaal 43 sporters uit Rusland geschorst. Slechts één van hen, bobsleeër Maksim Beloegin, zag af van beroep. De anderen stapten allemaal naar het CAS.

Het sporttribunaal heeft de beroepszaken verdeeld in drie groepen. De zaak van drie biatletes is voorlopig opgeschort en wordt niet volgende week behandeld. De overige 39 sporters worden vanaf maandagochtend één voor één achter gesloten deuren gehoord in een internationaal congrescentrum in Genève. De bedreigde klokkenluider Grigori Rodsjenkov en jurist Richard McLaren, die onderzoek heeft gedaan naar het dopingschandaal in Rusland, zijn als getuigen opgeroepen. Zij komen niet naar Genève, maar doen hun verhaal via een video- of teleconference.

Het sporttribunaal, dat in Lausanne zetelt maar voor deze gelegenheid uitwijkt naar een groter complex, verwacht dat de zittingen tot en met zaterdag 27 januari gaan duren. De uitspraken worden tussen 29 januari en 2 februari verwacht, een week voor de start van de Winterspelen in Pyeongchang.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018