Dopingjagers willen meer snelheid IOC (2)

18 januari 2018

N i e u w bericht, meer informatie

BONN (ANP/DPA) - Negentien antidopingbureaus, waaronder de Nederlandse dopingautoriteit, dringen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan op meer snelheid en openheid in de besluitvorming over Russische deelname aan de Winterspelen komende maand in Zuid-Korea. De dopingjagers, verenigd in NADO, betreuren het dat de objectieve criteria op basis waarvan Russische sporters aan Pyeongchang 2018 mogen meedoen, nog steeds niet zijn gepubliceerd.

Het IOC schorste Rusland op 5 december wegens omvangrijke dopingpraktijken bij Sotsji 2014, maar Russische atleten die een dopingvrij verleden hebben mogen wellicht toch nog in actie komen onder neutrale vlag. Volgens NADO is er door het uitblijven van heldere voorwaarden en snelle vonnissen sprake van een gemiste kans, die de rechten van de schone sporters ondermijnt.

De dopingbestrijders willen dat het IOC zo snel mogelijk de namen bekendmaakt van de Russen die toch aan Pyeongchang 2018 mogen deelnemen, inclusief hun verleden op het gebied van dopingcontroles. Sporters met lopende dopingzaken moeten volgens NADO sowieso worden uitgesloten, alsmede de atleten die met verbannen coaches hebben samengewerkt.

De roep om snelle duidelijkheid in de Russische dopingaffaire zal het IOC waarschijnlijk niet kunnen beantwoorden. Twee commissies van het IOC zijn momenteel nog druk bezig om Russische wintersporters met olympische ambities te 'screenen'. De lijst met schoon verklaarde Russische sporters is niet eerder dan eind januari bekend. Daarnaast begint het internationaal sporttribunaal CAS volgende week aan een serie hoorzittingen van 39 Russen, die levenslang zijn geschorst voor de Olympische Spelen wegens dopingpraktijken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018