VERBETERING: Hof: onverwachte dopingcontroles toegestaan (2)

18 januari 2018

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Dopingcontroleurs moeten sporters elk moment van de dag kunnen onderwerpen aan een dopingtest. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde donderdag dat die bepaling conform het Europees Mensenrechtenverdrag is. ,,Het algemeen belang maakt dat onverwachte controles nodig zijn'', stelt het hof.

De zaak kwam bij het Europees Hof van Justitie op de rol naar aanleiding van een onderzoek dat in 2011 tegen Frankrijk werd ingesteld. De Franse sportvakbonden en honderd individuele sporters klaagden de staat aan, omdat ze elke dag moesten laten weten waar ze verbleven zodat de anti-dopingagentschappen onverwachte controles konden uitvoeren. Twee jaar later klaagde de Franse wielrenster Jeannie Longo (59) het land om dezelfde reden aan.

Volgens de reglementen van wereldantidopingagentschap WADA moeten bepaalde topsporters elke dag van het seizoen een plaats opgeven waar ze binnen een uur kunnen zijn voor een controle. Veel sporters vinden dat een te grote inbreuk op hun privacy.

Het Europese hof erkent dat de bepaling een impact heeft op het privéleven, maar die impact is volgens het hof in verhouding met het algemeen belang van de controles.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018