Oordeel CAS over Russen vóór opening Spelen

7 februari 2018

PYEONGCHANG (ANP) - Het internationale hof van sportarbitrage CAS verwacht donderdagavond of uiterlijk vrijdagmorgen uitspraak te doen in de spoedzaken van 47 Russische sporters die hun uitsluiting van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang aanvechten. ,,Het is echt ons streven de zaken af te sluiten voordat de openingsceremonie begint'', aldus secretaris Matthieu Reeb van het Zwitserse tribunaal, dat een kantoor heeft geopend in Pyeongchang voor de zittingen.

Het CAS heeft de eisen van alle Russen samengevoegd. Op dinsdag meldde een groep van 32 sporters uit Rusland zich bij het tribunaal met de eis alsnog mee te mogen doen aan de Winterspelen. Het IOC heeft eerder besloten dat ze niet welkom zijn omdat ze niet hebben aangetoond dopingvrij te zijn. In deze groep bevindt zich onder anderen shorttracker Viktor Ahn, zesvoudig olympisch kampioen.

Op woensdag kwam daar nog een groep van vijftien Russen bij, die al eerder bij het CAS met succes in beroep was gegaan tegen hun levenslange schorsing door het IOC vanwege hun betrokkenheid bij het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji. Het IOC bleef ondanks die vrijspraak door het CAS bij de weigering de Russen toe te laten in Pyeongchang. In deze groep zitten onder anderen schaatsster Olga Fatkoelina.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018