CAS begint dopingzaak tegen Russische curler (2)

19 februari 2018

N i e u w bericht, meer informatie

PYEONGCHANG (ANP/DPA/RTR) - Het sportarbitragehof CAS is een zaak begonnen tegen de Russische atleet Alexander Kroesjelnitski, die met het mixed-curlingteam brons heeft veroverd op de Spelen. Na de positieve test van de A-staal op meldonium, wordt maandag ook de B-staal getest.

Het CAS heeft voor de Olympische Spelen een commissie voor spoedzaken (ad hoc) opgezet in Pyeongchang. Die zal zich over de zaak buigen. Een termijn is nog niet bekendgemaakt. Meldonium staat sinds 1 januari 2016 op de verboden lijst, waarna meer dan 150 Russische atleten, onder wie tennisster Maria Sjarapova, werden betrapt.

Mocht het kloppen dan kan het OAR-team de bronzen plak inleveren. Ook dreigt de kans dat de Russische ploeg op de sluitingsceremonie alsnog onder de eigen vlag het stadion mag betreden in gevaar te komen. De curlingfederatie van Rusland heeft een 'noodcommissie' opgezet om de dopingzaak te onderzoeken, zo liet de voorzitter Dmitri Svisjtsjev weten.

Kroesjelnitski heeft het olympisch dorp inmiddels verlaten. Hij heeft ontkend het middel te hebben gebruikt.

,,We zijn allemaal in shock over dit nieuws. Natuurlijk hopen we dat ergens een fout is gemaakt", reageerde teamgenote Viktoria Mojseeva van het Russische curlingteam. ,,Bij ons gaat het niet om sneller, hoger, sterker. Het gaat om meer accuraat zijn. Ik kan niet bedenken welke doping je daarvoor kan gebruiken."

,,Het zou dom zijn dit middel te gebruiken dat al voor zo veel ophef heeft gezorgd", zei Sergei Belanov, coach van het Russische vrouwencurlingteam. "En Alexander is niet dom. Dus ik geloof het niet."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018